Evden etkili çalışma hakkında tavsiyeler
Yaşadığımız durum sadece bugünü değil önümüzdeki yıllardaki çalışma alışkanlıklarımızı da değiştirecek gibi. Belki bir çoğumuzun uzaktan çalışması gerekecek. Yada çalışma ekibin çalışmalarını yeni koşullarda düzenlemek ve evde bir çalışma ortamı yaratmak gibi. İlk bakışta kolay bir iş gibi görünüyor ama yapmaya çalıştığımızda yüzünün düşebileceği çok fazla nüans var. Bundan kaçınmak için, sizi ve meslektaşlarınızı hazırlamaya yardımcı olacak malzemeler toplayacağız. Sakinlik ve sabır ile başaracağız!
Evde özel bir alanı işyeri olarak ayarlamak ( sadece “mutfakta bir dizüstü bilgisayarla oturmak” değil) ve sabah home ofiisinizzde oturmak psikolojik olarak birçok insana yardımcı olur. Ayrıca, kıyafetleri, tıraş, makyajda bazı insanlara yardımcı olur. Ancak bu, “resmi giyinin” kendinizi rahatsız kıyafetler içine atın anlamında değildir. Ama tabii ki yatak kıyafetlerimiz ile de değil.
Bir bilgisayarı hem iş hem de uzun vadeli kişisel işler için kullanıyorsanız, içinde sınırlar oluşturmak mantıklıdır. İşletim sistemindeki “çalışmayan” hesapta oturum açmanız gerekiyorsa, oyunu günün ortasında başlatmanın cazibesi azalır. Yani iş ve ev hesapları oluşturup bazı sınırlamalar yapmak iyi gelir. 😉
Kişisel deneyimim internet için iki farklı tarayıcı kullanmak. Çünkü iş harici kullandığınız bilgisayarda yaptığınız tüm aramalara göre arama seçeneklerinize uygun gelen reklamlar iş bilgisayarınızda görünmemesi dikkatinizin dağılmamasını sağlar.
3. Ev halleri
Uzak çalışanların ortak bir problemi aile sorunudur: “evdesin, ev işlerinde yardım bekliyorum, biraz da sen çocuklarla ilgilen”. Bu yüzden birinci ve ikinci maddedeki zaman ve mekan kavramlarını çok iyi oturtmak gerekiyor. Kişisel deneyimim işiniz öncesi ve sonrası aile etkinliklerini iyi planlamak
4. Ertelemeye karşı önlem almaya değer
Evde ertelemek ofisten daha kolaydır. Bunun için her derde deva bir ilaç yoktur, ancak genel olarak açık bir kural vardır: “dikkat dağıtabilecek her şeyi ortadan kaldırmak.” Yapabileceğiniz her şey için bildirimleri kapatın. StayFocusd tarayıcı uzantısı, siteleri tek tek engellemek için (bir programa göre veya günlük zaman kotasından sonra) kullanılabilir…
Zaman yönetimi için Getting Things Done ve pomodoro tekniği gibi bir dizi iyi bilinen yöntemler kullanılabilir.
Kişisel deneyimlerim
Burada kendim ideal olmaktan uzakım, ancak yıllar boyunca durumu iyileştiren bir dizi önlem aldım:
- En yapışkan şeyler (sosyal ağlar ve video oyunları gibi) hayattan tamamen çıkarıla bilinir. veya kısıtlanabilir.
- Masada bilgisayar dışında hiçbir şey olmayacak şekilde oturma (bir fincan kahve veya çay gibi şeyler için istisnalar yapıyorum, ancak genel olarak, gözlerimin önünde ne kadar az nesne olursa o kadar iyi).
- Telefondan uzak durmak, ya da bildirimleri sessize almak
- Hem tarayıcı da hem de masaüstünde bir şey yapıla bilirse, masaüstünde yapmaya çalışıyorum, çünkü tarayıcıda dikkati dağıtmak çok daha kolay. Örneğin, Google Dokümanlar’da değil, wordde metinler yazmaya çalışıyorum.
- En az açık sekme tutmaya ve her seferinde bir görev yapmaya çalışıyorum. Birkaç sekme ve görev arasında geçiş yapmaya başlarsanız, orada araya yabancı bir şeyler girer. Ve geçiş hakkı düzenlemek için düşünmek zorunda kalırsınız.
- YouTube’da bir video açmanız gerektiğinde ve sayfada önerilen diğer videoları görmemek için tedbirler alınabilinir. (Örn: “YouTube için Distraction Free” tarayıcı eklentisi)
- Bazen bir işe başlamanın özellikle zor olduğu durumlarda Focusmate kullanıyorum (ilk direncin üstesinden gelmeye yardımcı oluyor ve sonra dahil oluyorsunuz).
- Benim için uygun bir todo yöneticisi bulamadım, sonuç olarak kendim yapılacaklar listem için ilkel bir konsol yardımcı programı yazdım: ideal değil, ama bana diğerinden daha iyi uyuyor.
- Sistemli çalışmayı alışkanlık haline getirmek.
6. İnsan sosyal bir varlıktır
Evde de olsa fiziksel egzersizler ve hijyen için sosyalleşme için mutlaka vakit ayırın.
7. Konforlu bir çalışma yeri önemlidir
Oldukça açık bir nokta, ama bunu daha açıklığa kavuşturmak istiyorum. Teknolojinin getirdiği rahatlık ve kolaylıklar kadar dezavantajları da olduğu unutulmamalı. Boyun ve bel için rahat bir oturum, fare kullanımı, ışık durumu gibi etmenlere dikkat edilmelidir.
NOT: Çok açıklamalı yazmaya çalıştıkça yazı uzuyor. Bu yüzden Zaman yönetimi araçları, kullanılabilecek eklentilere ayrı bir makale, konforlu-sağlıklı çalışma ortamı için ayrı bir makale yazımını sıraya aldım. Lütfen kendi uyguladığınız ipuçlarınız varsa, yorumlara eklerseniz şu anda çalışmaya başlayacak yeni insanlara daha çok insana yardımcı oluruz.
Hilmi BİLİCİ (27.03.2020)