Yeni Android virüsü, kullanıcı verilerini çalıyor

Vultur tek başına cihaza ulaşamaz. Kendini düzenli bir uygulama olarak gizler. Ve uykuya dalar. Uygulamayı yükledikten sonra Brunhilda etkinleştirir, yaratıcılarına bir sinyal gönderir ve Vultur’u yükler, elbette tüm bunlar kullanıcının bilgisi olmadan yapılır.
ThreatFabric verilerinden önce yaklaşık 30 bin akıllı telefona bu şekilde virüs bulaştığı tespit edilmiştir. Google Play’de de benzer programların görülmesi ise dikkat çekicidir.
Cihazda virüsün varlığını tespit etmek son derece zordur. Herhangi bir şey indirmiyorsanız yalnızca veri aktarım simgesini fark edebilirsiniz. Bu, yazılımın sunucuya veri aktardığını gösterebilir, ancak aynı zamanda akıllı telefon, uygulama güncellemelerini yükleyebilir veya arka planda bir şeyi senkronize ettiğini anlamanı da gelebilir.
Vultur’a karşı bir savunma mekanizması yok mu?
Oldukça basit bir yolu var. Yeni yüklediğiniz uygulamaların akıllı telefonunuzun “Erişilebilirlik” bölümüne erişmesine izin vermeyin (adı üreticiye göre değişebilir) ve Google Play dışında program yüklememeye çalışın. İkincisi, elbette, güvenliğinizi %100 garanti etmez, ancak kendinizi yalnızca Vultur’dan değil, diğer kötü amaçlı yazılımlardan da koruma şansınızı önemli ölçüde artırır.
Whatssup, mesenger gibi bir çok uygulama tuş kaydedici için hedeflenen uygulamalar arasındadır.