6 Mart 2021

2021’de Dikkat Edilecek En İyi 7 Teknoloji Trendi

Teknoloji insanlık kadar uyarlanabilir ve uyumludur; problemler ve durumlar arasında her zaman yolunu bulur. 2020, birçok şirketin uzaktan çalışma kültürünü uzun vadeli bir fayda sağlayıcı model olarak görmeye başladığı ölçüde bile, işletmeleri dijital dönüşüme adapte etmeye zorlayan bu tür belirsiz olaylar paketiydi. Hiper otomasyon, AI Güvenliği ve Dağıtılmış bulut gibi teknolojik gelişmeler, herhangi bir insan merkezli fikrin dijital çağa nasıl hükmedebileceğini gösterdi. Geçen bu yıl, teknolojinin hayatta kalabileceği veya kendini yeniden keşfedebileceği sınırsız olasılıkları açıkça gösterdi. Tüm bu öğrendiklerimizle birlikte, 2021’de dikkat edilmesi gereken en iyi teknoloji trendlerinden bazılarına derinlemesine dalalım ve odaklanalım.

1-Yapay zeka

Yapay Zeka bizim için yeni bir terim değil. Varlığı birçok modern ilerlemede açıkça görülmüştür ve genişleme alanı muazzam bir şekilde ilerlemeye devam etmektedir. Akıllı telefonların, TV’lerin ve diğer birçok akıllı ev cihazının kullanımıyla, makine öğreniminin kullanılması ve keşfedilmesi ihtiyacı, kişisel ve kamusal alanda büyük ölçüde arttı.

Konuşma tanıma ve kişisel yardım gibi kişiselleştirilmiş icatların yanı sıra, daha geniş ölçekte uygulanan Yapay Zeka, genel ekonomiyi artırabilir, hayat kurtarabilir. Veri analitiğinin yardımıyla yapay zeka, hastaları izleme, ilaç geliştirme, tanıdan öngörülemeyen enfeksiyonların önlenmesine kadar sağlık sektörüne doğru yönde rehberlik edebilir. Bu yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmalarının birleştirilmesiyle mümkündür.

Yapay zeka ve makine öğrenimi, insan gücünü atlar ve insan bağlantısını kolaylaştırır. İnsan hatalarından oluşan negatif durumlar ortadan kaldırılmış olur. Otomasyonlu ulaşımdan kuantum fiziğine kadar çeşitli yeni gelişmelerle endüstrilerde büyük bir basamak atlatır.

2-5G ve Gelişmiş Bağlantı

İletişim, insanları bilgi ile buluşturmada çok önemli bir rol oynar. 5G’nin bağlanabilirliği bir sonraki seviyeye taşıması ve IoT ve Edge bilişimin büyümesine yardımcı olması bekleniyor. 5G’nin masaya koyduğu teknolojik gelişmeler, çok çeşitli endüstrilere, kamu ve özel sektörlere ve hatta sıradan insanlara fayda sağlayacaktır.

5G, paralel olarak yüz binlerce bağlantı bant genişliğiyle daha hızlı ve duyarlı kablosuz bağlantıları kolaylaştırır. En düşük gecikmeyle bu kadar güvenilir ve yüksek veri hızları, otonom ulaşım ve trafik yönetimi hayallerini bile gerçeğe dönüştürebilir. 5G’nin hızı ve düşük gecikme süresi, basit insan bağlantısından karmaşık tıbbi deneylere kadar neredeyse küresel olarak neredeyse her endüstriyi dönüştürecektir. Elon Musk‘ın StarLink projesini de merakla takip ediyor ve bekliyoruz.

3-Genişletilmiş Gerçeklik (XR)

Giyilebilir cihazlar aracılığıyla insan-makine etkileşimleri kullanılarak gerçek ve sanal simülasyonların bir araya getirilmesiyle elde edilen illüzyona Genişletilmiş Gerçeklik denir. Sanal Gerçeklik (VR), kullanıcıların bilgisayar teknolojisine bağlanan herhangi bir cihazı kullanarak sanal olarak simüle edilmiş bir ortamda oyun deneyimini yaşadıkları oyun ve eğlence endüstrisindeki popüler yeniliklerden biridir. Karma Gerçeklik (MR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) de son zamanlarda oyun, eğitim ve bilgi-eğlence endüstrilerinde popülerlik kazanıyor. İşte bu üç teknolojiyi sanal, artırılmış ve karma gerçekliği bir arada sunmaya da Genişletilmiş Gerçeklik denir.

Bu sürükleyici deneyimi arama dürtüsü, XR endüstrisinin değerinin 2030 yılına kadar 1.005,9 milyar dolardan fazla artması beklendiği şekilde hızla artıyor. Halihazırda patlayan oyun ve eğlence endüstrisinin yanı sıra XR, Perakende’de de önemli bir rol oynayacak. Artık alıcılar giyim, gözlük ve mücevher gibi ürünleri sanal olarak deneyebilirler. XR, eğitim modülleri, bilimsel araştırmalar, uçuş simülasyonları, tıbbi deneyler, sanal toplantılar ve çok daha fazlası gibi çeşitli diğer alanlarda da uygulanabilir. 

 

Devamı Bir sonraki Makalemdedir…


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir