Bölüm 3 (FRAMEWORKLER) Ders 2: Flutter
Flutter
Şekil 36: Resmi Flutter logosu
Flutter, Google firması tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu (Open Source Code) bir mobil uygulama geliştirme SDK’sıdır. Android ve iOS için uygulama geliştirmek ve Google Fuchsia işletim sistemi için uygulama geliştirilebilinir.
Google, yeni açık kaynak kodlu geliştirme platformu Flutter’ı Mobil Dünya Kongresi’nde (Mobile World Congress – MWC) tanıtımını yaptı.
Flutter, tamamen ücretsiz olup tüm geliştiricilerin de katkı sağlayabileceği bir yazılım geliştirme kitidir. Flutter’ı kullanarak yazılımcılar, hem Android hem de iOS’ta istenilen uygulamalar geliştirebilir. Hem zamandan hem de maliyetten kazanç sağlamak için mobiluygulama geliştiricileri çapraz platformlu uygulamalar geliştirebilir. Ara yüz tasarımcıları ise Flutter platformunu kullanarak Android ve iOS’a uygun, daha başarılı uygulamalar hazırlayabilir. Flutter’ı öğrenmek zor değildir Dart programlama diline benzerlikleri vardır. Android ve iOS için ayrı ayrı dilleri öğrenmek zorunda kalmıyorsunuz.
Flutter’ın Hedefleri
- Hızlı yazılım geliştirme (Fast Development)
Şekil 37: Flutter Hızlı yazılım geliştirme
- Etkileyici, güzel Ara yüzler (Expressive, beautiful UIs ) ile zengin içerikli, değişik tasarımlar ortaya çıkarmak.
Şekil 38: Flutter tasarımları
- Kullanışlı ve modern bir framework sunmak (Modern, reactive framework)
Şekil 39: Kodlama örneği
Flutter’ın Genel Özellikleri
- Flutter, esnek bir yazılım geliştirme kitidir. Windows, Linux ya da Mac işletim sistemlerinde sorunsuz çalışır.
- Flutter, Mobile-first 2D render motoru, react-style framework’ü, Android ve iOS platformunda kullanılan araç (widget) desteğine sahiptir.
- Flutter, yapısında Material Design ve Cupertino(iOS tarzı) widget’ler, temalar yardımıyla her iki platform için de uygun uygulamalar geliştirmeyi sağlar.
- Flutter birçok geliştirme ortamında bulunmayan Hot reloadadında bir gerçek zamanlı düzenleme özelliğine sahiptir. Hot Reload ile geliştiriciler uygulamalarını hazırlar veya düzenlerken, gerçek zamanlı olarak yaptıkları değişikliklerin uygulama üzerindeki yansımalarını anında görebilirsiniz.
- Flutter ile Android Jelly Bean v16 sürümü üzeri ve daha sonraki sürümler için mobil uygulamalar geliştirilebilir. iOS tarafında ise iOS 8 ve sonraki sürümleri için uygulamalar geliştirebilir. Donanım tarafına bakıldığında Android’in ARM işlemcilerini destekleyen SDK, iOS tarafında ise 64-bit işlemci mimarisini destekleyen iPhone5s ve üzeri cihazlara uygun mobil uygulamalar geliştirebilir.
- Flutterile ilgili en güncel ve yeni kaynaklar kendi sitesinde bulunan Flutter dokümanlarıdır. [1]
[1] https://flutter.io/docs 26.01.2019
Bu ve devam edecek anlatımların tamamı ve sınavlar
alt domaininde yayındadır. Tezimi paylaşıma açıyorum. Alın teridir, lütfen paylaşırken kaynak belirtmeyi unutmayın.