Birazcık SEO üzerine
Web sayfası var olan bir firma benden Seo hizmeti istedi. Tabii ki onlar SEO diyemiyordu işin adına. Google’da bizi üste çıkart diyorlardı sadece. Çünkü istedikleri arama grubunda değil ön sayfalar hiç bir sayfada görünmüyorlardı. Google aramalarında antalya rafting yazıldığında önde görünmek istiyorlardı. Fakat yaklaşık 2 senedir webte olmalarına rağmen kendilerine web sitesi hizmetini sağlayan kişiler bunu başaramamıştı. Ve hatta bunun nasıl olacağını da bilmiyorlardı . Önce sayfa tasarımını değiştirip Responsive bir yapıya geçirdim siteyi. Sonra görseller, sonra bir kaç özgün makale derken site tabiri caizse ete kemiğe büründü.
Ama hala bir türlü listelenmiyordu. Sonra ayıracak çok fazla zamanım yok diyerek bir kaç SEO işi yapan kişi ile görüştüm. Aman Allah’ım fiyatları duydukça küçük dilimi yuttum. Arkadaşlar bir aylık seo hizmeti için 1500 TL – 3000 TL arası fiyat istiyordu.
Dedim madem bu kadar pahalı hem uzun zamandır yapmıyorum yenilikleri öğrenmiş olurum SEO işinin. Zira biz eski webciler için SEO; etiket, özgün makale, dizinlere – forumlara kayıt demekti. Şimdi Seo’cular yüklenecek bize. Açtım interneti başladım SEO derslerine.
Evet aslında olay yine özgün makale ve etiketlemede bitiyor ama bir o kadar da yeni şeyler eklenmiş. Site içi SEO kadar site dışı da önemli. Site içi SEO işlemlerinde domain seçimi, hosting seçimi, anahtar kelime araştırması, url yapısı, içerik, kod oranı, açılış hızı, resimler ve alt yazıları, site tasarımı, robots.txt, çok dilli olması ve daha bir çok etmen ile durumu etkiliyordu.
Asıl sıkıntılı kısım ise Site dışı seo işlemleriydi ki bunları Backlink, Footer link, Co-Citation, Co-Occurence, Link döngüsü, Bloglar, forumlar, haberler oluşturuyordu. Evet Google işi geliştirmişti. Hatta arama hizmeti evrim geçiriyordu. Bu yeni nesil arama hizmeti çok daha akıllı hale gelmişti. Artık sayfanın ziyaretçi etkileşimine, yorumlanmaya, başka sayfalardan referans almaya kısacası organik ziyaretçi almaya çok daha fazla ihtiyacı vardı.
Evet çok uzatmadan son durumu ve neler yaptığımı söyleyerek bitireyim. Şuan sayfa Google aramalarında 2.-3. sayfalarda (ilerlememesi tamamen duygusal 😉 ) diğer arama motorlarında ilk sayfada hatta en üstlerde.
Peki bunun için neler yapıldı?
- SEO Analiz raporu oluşturuldu.
- Responsive bir tasarıma geçildi.
- Yeni görseller alt yazı ve alternatif metinle eklendi.
- Özgün makale yazıldı ve hergün bir tane eklendi.
- Etiketlenme işlemi düzenlendi.
- Backlink.
- robots.txt düzenlendi
- Metadata kullanımı sağlandı
- Webmaster tools coğrafi durum güncellendi.
- Site haritası düzenlendi
- Link döngüsü yapıldı
- Dizin sitelerine kayıtlar yapıldı.
- Google Map ayarları yapıldı.
- Forumlara kayıt edildi.
- Toplistlere kayıt edildi.
- Blog açıldı.
- Kullanıcıların yorum yapmaları sağlandı.
- Sosyal medya entegresi yapıldı.
İnat ile çok şey yaptım. Anladım ki daha yapılacak çok iş var (Nasıl ben bu işi azda olsa çözmüşüm değil mi? ) fakat bazı duygusal sebeplerden dolayı devam edemiyorum.